Falks Grav

Falks Grav, Tidaholm

Djupt in i den täta skogen på Hökensås ligger en enslig grav. Detta är graven där Jonas Falk ligger begravd. En mördare vars huvud år 1855 föll för bilan. 150 år senare sägs det fortfarande ligga färska blommor på graven...

Jonas Falk kom tidigt i livet i delo med rättvisan. Efter att ha prövat lyckan i Stockholm sökte han sig åter till hemtrakten för att vid lämpligt tillfälle råna postskjutsen som gick mellan Jönköping och Sandhem. Falk och kompanjonen Frid försåg sig med krut och hagel i Hjo och skjutvapen i Habo.
En mörk höstnatt lade sig de två rånarna i bakhåll för postskjutsen vid en grind på vägen mellan Broholm och postgården Sibbarp i Sandhem.
När skjutsen kom i mörkret sköt Falk postiljonen med sin bössa och Strid överföll köksvennen med en knölpåk.
Rånarna kom över 200 riksdaler och skyndade tillbaka till stockholm för att unkomma rättvisan. I Stockholm var Falk emellertid redan efterlyst och vid förhör framkom att man väen kunnat fånga de båda postrånarna från Sandhem.
Då postiljonen dött av skadorna föll den hårda domen att båda skulle mista livet genom halshuggning. Efter nådeansökan från Frid ändrades hans dödsdom till livstids straffarbete. Falk vägrade att begära nåd.

På sommaren ser man alltid blommor på graven. Ingen vet vem som sätter blommorna där, men sägnerna går bland folket i bygden...


image9

Bor du i Västra Götaland? Då tycker jag att du ska besöka Falks Grav.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0